JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
onsdag 8 december 2021 VECKA 49

Svenska batteritillverkaren Northvolt kommer att leverera 200 000 ton salt per år till Cinis Fertilizer, som tillverkar mineralgödsel.

Saltet, natriumsulfat, är en biprodukt vid tillverkningen av elektroder. 

Cinis Fertilizer tillverkar kaliumsulfat genom att tillvarata restprodukter från massaindustrin. Företaget bygger nu en fabrik i Skellefteå och en i Örnsköldsvik för tillverkning av mineralgödslet kaliumsulfat.

Holländska Van Iperen kommer att köpa all kaliumsulfat som Cinis Fertilizer producerar under de kommande tio åren.

Tillverkningsmetoden är patenterad. Grundaren Jakob Liedberg sägs ha kommit på idén när han upptäckte hur mycket elfilteraska som årligen släpps ut från massabruken till Östersjön eller Vänern.

Jakob Liedberg

– Askan består mestadels av natriumsulfat, i sig ofarligt, som kan användas som insatsråvara för tillverkning av kaliumsulfat (även kallat SOP). 

– Senare inleddes diskussioner med Northvolt efter att vi förstod att även de får natriumsulfat som en restprodukt från batteriproduktionen och då blev affärscaset och miljönyttan ännu mer uppenbar för mig

Jakob Liedberg tackar de båda kommunernas ledningar, näringslivskontor, kommunägda bolag och övriga samarbetspartners i Ångermanland och Västerbotten. 

– Intresset och viljan för miljövänliga alternativ är djupt rotad här och den support vi fått lokalt i Örnsköldsvik och Skellefteå har varit enastående.

MER LÄSNING: