JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Geovetare: EU kan fynda jordartsmetaller i Gränna

En nybliven doktor i geovetenskap pekar ut fyndigheter i Gränna som en chans för EU att slippa handla sällsynta jordartsmetaller från Kina.

I Norra Kärr utanför Gränna vid Vättern finns fyndigheter av ett sällsynt rött mineral kallat eudialyt som är rikt på sällsynta jordartsmetaller. 

Om detta berättar en avhandling från Göteborgs universitet. Avhandlingen i sig försvarades i slutet av förra veckan och bjuder på nya insikter i områdets geologiska ursprung.

Avhandlingens författare, Axel Sjöqvist, passar på tillfället att göra ett inlägg i debatten kring mineralbrytning.

Fyndigheten utgör en av Europas största förekomster av sällsynta jordartsmetaller, som är centrala för elektrifieringen eftersom de används i bland annat batterier och kraftfulla permanentmagneter i elmotorer och generatorer.

Axel
Sjöqvist

– Norra Kärr har kapacitet att bidra till EU:s framtida ökade självförsörjning av sällsynta jordartsmetaller, påpekar Axel Sjöqvist.

Planerna på mineralutvinning utanför Gränna har dock gett upphov till protester.

– Brytning av resurser påverkar alltid miljön på något sätt. Den påverkan försvinner inte när vi importerar metallerna, säger Axel Sjöqvist.

– Snarare blir den större ur ett globalt miljöperspektiv.

Idag importerar EU i princip all sällsynt jordartsmetall från Kina.

– Där har de framställts under tveksamma förhållanden för människor och miljö.

– Kina har ett globalt marknadsmonopol och styr därför hur mycket av dessa metaller som finns tillgängligt i resten av världen. Följaktligen har de även indirekt kontroll över om EU lyckas uppfylla sina hållbarhetslöften.

Avhandlingen heter Ample Rare Elements: A Geochemical Anomaly in the Earth’s Crust at Norra Kärr. Handledare var Thomas Zack.

Eudialyten bildades i magma

En miljard år senare kan den rädda klimatet.

De sällsynta jordartsmetallerna i Norra Kärr koncentrerades i magma för en miljard år sedan. När magmans temperatur sakta svalnade stelnade mineraler efter sina respektive smältpunkter, sjönk och formade skikt. Det kallas fraktioneringskristallisering. 

Eudialyt är röd. Det finns flera nyanser av rött i bilden. De gröna pilarna pekar ut eudialyt i bilden nedan.

BILDEN: De sällsynta jordartsmetallerna finns i det sällsynta röda mineralet eudialyt.

FOTO: Magnus Leijd, Tilda Franklin

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)