JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Drönare, AI och ultraljud ska skydda odlad mark

Uppstartsföretaget Flox Robotics utvecklar AI-utrustade autonoma drönare som ska skydda odlingar från vilda djur. I april drar företaget igång en kommersiell testfas. Markägare och jordbrukare som besväras av vilda djur har nu chans att delta.

Flox Robotics påstår sig var först i världen av sitt slag: att genom autonoma drönare skydda odlingar från vilda djur och vice versa skydda vilda djur att skadas av jordbruksindustrin.

Lösningen består av drönaren Hugin och laddstationen Oden.

Med hjälp av AI kan drönaren Hugin exempelvis identifiera rådjur.

Hugin använder egenutvecklad mjukvara för att identifiera vilda djur och för att kunna flyga med precision. Likaså avvisar den vilda djur – vildsvin, rådjur och annat – från ett område med hjälp av ultraljud.

Oden laddar och skyddar drönaren i fält.

Nu är tiden kommen att dra igång en 12 månader långa kommersiell testfas. Med start den första april ska Flox börja rulla ut lösningen till ett dussintal kunder.

Under testfasen ska Flox finjustera sin teknik på en mängd olika odlade fält och unga skogsmarker. Parallellt testas tekniken även som en möjlig lösning för att förhindra kollisioner mellan tåg och vilda djur.

Flox meddelar att det fortfarande finns utrymme för några jordbrukare eller markägare att delta i den kommersiella 12-månaders testfasen. Den som vill delta kan skicka ett mail till företaget info-adress och berätta om sin situation och varför man vill testa Flox lösning.

Flox Robotics är en avknoppning från KTH grundat 2020. Företaget ingår i Sting Incubate Deeptech, som är ett program för startups med avancerad teknik och långa utvecklingscykler.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)