JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt ska tillverka katodmaterial i nedlagt pappersbruk

För ett halvår sedan lade Stora Enso ned sitt pappersbruk i Kvarnsveden utanför Borlänge. Nu förvärvar Northvolt anläggningen för att producera katodmaterial och battericeller.

– Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik, säger Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Företaget kommer att återanvända och renovera den befintliga anläggningen och dess infrastruktur. Produktionen kan sedan starta i slutet av 2024 och kommer att ha upp till 1 000 anställda.

Kvarnsveden grundades 1900 och har tillverkat massa och papper i mer än 120 år tills produktionen avslutades i september 2021.

Det slutgiltiga avtalet om transaktionen förväntas undertecknas under de kommande månaderna. Viss infrastruktur och utrustning, inklusive sodapannan, ingår inte i avtalet med Northvolt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)