JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Minst 700 laddpunkter för elbilar, varav 280 snabbladdande. Det ska Ikea installera vid sina svenska varuhus tillsammans med laddoperatören Recharge. Senast om två år ska det gå att åka elbil Malmö-Haparanda, enbart laddat hos Ikea.

– Det finns en ökad efterfrågan på snabbladdare i samhället. Eftersom Ikea är en plats som många besöker har vi ett stort ansvar att göra vad vi kan, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige i ett pressmeddelande.

– Tack vare projektet ökar vi antalet snabbladdare i Sverige med omkring 18 procent, konstaterar han.

Det handlar om minst 700 laddpunkter i anslutning till Ikeas 20 varuhus i Sverige. De flesta orter där laddpunkter installeras får 16 så kallade supersnabbladdare med en kapacitet på över 150 kW. Därmed går det att ladda fullt på 15-45 minuter istället för upp till 16 timmar, hävdar Ikea.

Installationerna som görs förbereds dessutom för ytterligare åtta supersnabbladdare, vilket betyder att det totalt kan bli 24 per varuhus.

Tanken är att laddpunkterna ska användas av kunder och medarbetare liksom för hemleveranser med eldrivna fordon.

Genom satsningen ska Ikea uppnå sitt mål: att senast år 2025 ha utsläppsfria hemleveranser och senast år 2030 ha minskat medarbetares och kunders relativa utsläpp från resor till Ikeas fysiska mötesplatser med 50 procent.

– Efterfrågan av hemleveranser ökar i alla länder och Ikea har ett stort ansvar att se till att dessa leveranser sker på ett mer hållbart sätt.

Företaget tillhandahåller marken medan laddoperatören Recharge äger laddstationerna och ansvarar för installation, underhåll och drift av laddarna.

Installationsarbetet börjar nu och planen är att de första laddstationerna ska stå redo mot slutet av året. Arbetet ska vara klart senast år 2024.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus