JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kriget i Ukraina kan leda till brist på neon

Över 90 procent av den neongas som används vid halvledarproduktion i USA kommer från Ukraina. Om Rysslands invasion leder till att exporten stoppas kan det skapa problem för bland annat Intel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den neongas som renas i Ukraina för att sedan användas i UV-lasrar i litografimaskinerna är en biprodukt från ryska stålverk. Ukraina står för cirka 70 procent av världsproduktionen. Andra länder som tillverkar neongas med tillräcklig kvalitet för halvledarindustrin är Kina, USA och Kanada.

Pandemin har fått många företag att bygga lager så någon omedelbar risk för brist finns inte men om kriget blir långvarigt kan det leda till problem för bland annat Intel, skriver Reuters.

Ett handelsembargo mot Ryssland kan också komma att påverka exporten av palladium, ett grundämne som bland annat används vid tillverkning av sensorer och minnen. Ryssland står för 35 procent av det palladium som används av amerikanska halvledartillverkare, skriver Reuters.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)