JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Reuters: Intel väljer Magdeburg för europeisk halvledarfabrik

Enligt nyhetsbyrån kommer det officiella beslutet först på fredag men det är redan klart att tyska Magdeburg vunnit dragkampen om var Intel ska bygga sin nya europeiska halvledarfabrik.

Magdeburg ligger 15 mil väster om Berlin i det som tidigare var Östtyskland och lite drygt 20 mil nordväst om Dresden där det finns ett halvledarkluster med bland annat Globalfoundries, Infineon och Bosch.

Sedan Pat Gelsinger tog över som vd på Intel för ett drygt år sedan har företaget satsat hårt på att etablera sig som ett foundry vid sidan om den existerande verksamheten kring framförallt pc- och serverprocessorer.

Företaget ska bygga nya fabriker i Arizona och Ohio men har hittills inte satt ned foten vad gäller Europa. Ska man tro Reuters gick Magdeburg segrande ur dragkampen med bland annat Dresden och Penzing. Hur mycket pengar det handlar om är oklart med blir satsningen lika stor som i USA kan det handla om uppåt 100 miljarder dollar under tio år.

Enligt Reuters (länk) kan Intel också komma att bygga en fabrik för avancerad kapsling i Europa, troligen hamnar den i Frankrike eller Italien.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)