JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Den europeiska EMS-branschen växte med nio procent i fjol medan de svenska företagen ökade med cirka 16 procent, skriver analyshuset In4ma i en färsk rapport.

Totalt var den europeiska marknaden värd 44 miljarder euro i fjol vilket är en procent mer än 2019. Det visar att kontraktstillverkarna tagit igen det tapp som pandemin orsakade, enligt In4ma.

Det finns runt 2200 kontrakstillverkare i Europa men rapporten baseras enbart på siffror från de 225 största. En hel del EMS-företag har även tillverkning av mekanik och andra komponenter som behövs för att sätta ihop kompletta produkter men dessa verksamheter har inte räknats med vilket gör att marknaden är mindre än om man skulle ha summerat EMS-företagens egna siffror.

– Jag har runt 49 procent av den svenska EMS-produktionen och den växte med 20,5 procent under 2021, skriver Dieter Weiss till Elektroniktidingen.

Det handlar framförallt om siffror från börsnoterade företag med tillverkning i Sverige som Hanza, Note, Inission, Norautron  och Kitron.

– Normalt har de mindre företagen en lägre tillväxt så den totala omsättningsökningen i Sverige ligger runt 16 procent vilket är betydligt högre än det europeiska snittet.

Dieter Weiss har ingen enkel förklarng till varför det gått bättre här men pekar på att de svenska EMS-företagen inte har särskilt mycket produktion till fordonsindustrin plus att det i Sverige finns en trend att tillverkande företag lägger över produktionen på EMS-företag.

Han är också optimistisk inför 2022 baserat på Enics beslut att stänga sin fabrik i Schweiz:

– En stor del av den produktionen kommer att gå till Enics fabrik i Västerås.

Några andra slutsatser från rapporten:

  • De 109 största EMS-företagen, knappt sex procent av det totala antalet i Europa, står för närmare 75 procent av omsättningen.
  • Trots att marknaden som helhet studsat tillbaka är det bara 56 procent av företagen som har en omsättning som är högre än före pandemin.
  • Att omsättningen per anställd inte ökat visar på att få företag höjt priserna trots att komponenter och annat material blivit dyrare.
  • Det skedde minst 36 uppköp och andra affärer runder fjolåret.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus