JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SSF satsar 60 miljoner på design av halvledarsystem

Stiftelsen för Strategisk Forskning avsätter 60 miljoner kronor i en utlysning ämnad att etablera ett fysiskt centrum för forskning inom design av halvledarsystem. Tanken är att stimulera samarbete mellan akademi, forskningsinstitut, industri och samhälle. Vill du vara med?

Halvledarbrist och geopolitiska händelser har fått Europa att inse att lokal kompetens inom halvledarområdet är vital i framtiden.  

EU har därför nyligen beslutat att satsa dryga 40 miljarder euro i något kallat ”The European Chips Act”. Syftet är att stärka Europas position inom halvledarområdet och pengarna ska gå till allt från forskning och utveckling till produktion och att skapa robusta leveranskedjor.

Sverige har ingen nämnvärd tillverkning av halvledare. Istället finns här avancerad utveckling och produktion av system där halvledare ingår som viktiga komponenter.

Det är också den verksamheten som SSF:s aktuella utlysning döpt till ”SSF Halvledarsystemdesign” riktar sig mot.

Stiftelsens satsning syftar till att bidra till att Sverige blir en av de främsta länderna inom halvledardesign. Genom att etablera ett centrum för forskning inom halvledardesign vill SSF skapa en helhet med flera designsteg, såsom chiplets, ip-block, systemarkitektur, algoritmer och annan mjukvara. Även anpassning av designen till färdiga produkterna bör ingå, anser SSF.

Var verksamheten hamnar rent fysiskt beror av vilka som får del av utlysningen. Vill du medverka? Då kan du läsa mer om utlysningen här (länk).

Sista dagen för att medverka är den första november i år, medan beslut om bidrag tas i april 2023 och de första projekten väntas dra igång i juni nästa år.

Det nämnda centret blir det första i SSF:s storsatsning på så kallade MRC-center inom naturvetenskap, medicin och teknik. MRC står för Multidisciplinary Research Centers och har som uppgift att stimulera multidisciplinär forskning mellan akademi, forskningsinstitut, industri och samhälle.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)