JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo samarbetar med Uppsala om batteriteknik

Uppsala universitet och Volvo Cars tecknar ett partnerskapsavtal kring batterier som omfattar forskning, utbildning, utveckling och jobb. Universitetet är erkänt ledande inom området och Volvo har just inlett en omställning för att ta kontrollen över batterivärdekedjan till sina elbilar.

Inom partnerskapet planeras allt från examensarbeten och studiebesök till nya utbildningsprogram, forskningsprojekt och forskarutbyten.

Seminarier ska bidra till att identifiera gemensamma idéer och projekt.

Uppsala universitet har en stark internationell profil inom batteriforskning som bland annat gett ledande roller inom EU:s batteriprojekt. I det ekosystem för elektrifiering som växer fram i Sverige har universitetet börjat få rollen av ett nav för forskning och högre utbildning. Bland annat startades nyligen en masterutbildning i batteriteknik.

Batteritekniken förändras just nu dramatiskt och det finns möjlighet för Volvo att öka sin konkurrenskraft genom val av tillverkningsmetoder, material och teknik för styrning av batterier och kringliggande system. Det påverkar parametrar som laddtider, livslängd, kapacitet och miljövänlighet.

Därför – och för att rent praktiskt säkra sin egen försörjningskedja i en industri där efterfrågan just nu dramatiskt överstiger utbudet – är Volvo i likhet många biltillverkare av idag i färd med med ta kontrollen över både utveckling och produktion av batterier för sina elbilar. Bland annat bygger företaget med hjälp av batteritillverkaren Northvolt upp storskalig kapacitet för detta utanför Göteborg.

– Ett samarbete och ett kunskapsutbyte mellan akademien i Uppsala och teknikerna hos Volvo Cars kommer att öppna för nya lösningar för framtiden, säger Karin Thorn, ansvarig för utveckling av bilens framdrivningssystem inom Volvo Cars forsknings- och utvecklingsenhet i Göteborg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)