JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Tillsammans med verkstadsföretaget Sandvik bygger Altris en fabrik för det egenutvecklade katodmaterialet Fennac som används i natriumjonbatterier. Produktionen startar i början av nästa år och kapaciteten blir 2000 ton per år vilket räcker till batterier motsvarande 1 GWh.

Att valet föll på Sandviken beror på Sandviks långa erfarenhet av produktion i kombination med den befintliga infrastrukturen. Altris kan dra nytta av den expertis som finns på plats både under installationsskedet och när själva tillverkningsprocessen kommer igång.

Lokalen kallad Ferrum och är på 1800 kvadratmeter men det finns plats för att skala upp verksamheten under de kommande åren. Ytterligare en faktor som gör Sandviken till ett attraktivt val är det stöd kommunen och Region Gävleborg erbjuder till industriutveckling som främjar framtidens fossilfria energiförsörjning i området, skriver Altris i pressmeddelandet.

Tilläggas kan att företaget är baserat i Uppsala, cirka en timme söder om Sandviken med bil.

Altris tog in 100 miljoner kronor i höstas för att skala kunna bygga fabriken.

Företaget knoppades av från Uppsala universitet så sent som 2017 för att kommersialisera en tillverkningsmetod för ett natriumbaserat katodmaterial som kan ersätta litium, kobolt och nickel i dagens laddningsbara litiumjonbatterier.

Materialet blir både billigare och miljövänligare än dagens alternativ. Det består av järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som ”Preussiskt vitt”.

Den stora tillämpningen för natriumbatterier är stationär lagring.

– Där har vi möjlighet att bli marknadsdominerande men vi blir mer och mer övertygade om att det finns andra områden där Fennac kan ta en andel, sade företagets vd Adam Dahlquist till Elektroniktidningen i höstas.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus