JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kinesiska EVE Energy har bestämt att dess första europeiska gigafabrik ska ligga i staden Debrecen i nordöstra Ungern. Den ska producera 30 GWh litiumjonceller på sikt.

Ungern är en etablerad del i näringskedjan för fordon och har litiumjoncellsfabriker redan i drift och fler under uppbyggnad.

Nu vill kinesiska EVE Energy bygga sin första Europeiska battericellsfabrik här.

Företaget har meddelat staden Debrecen att det avser att köpa 180 000 kvadratmeter i stadens industripark för att bygga fabriken. Den ska producera cylindriska battericeller för elfordon.

EVE var i fjol värdens sjunde största tillverkare av litiumjonbattericeller. Det nådde en produktionskapacitet på 28,5 GWh under förra året. Det vill säga mindre än vad det nu planerar för en enda fabrik i Ungern. Det är för att batteriindustrin växer dramatiskt.

Huvudkontoret ligger i Huizhou,Kina, och bolaget är börsnoterat i Shenzhen. 

Cellfabriker med en sammanlagd planerad kapacitet på drygt 100 GWh är under byggnation eller redan i drift i Ungern.

  • SK On (Sydkorea) bygger två anläggningar på 7,5 + 9,8 GWh i Komarom. Minst en av dem är åtminstone delvis redan i drift.
  • SK On (Sydkorea) planerar 30 GWh i Ivancsa
  • Samsung (Sydkorea) planerar 30 GWh i Göd
  • EVE (Kina) planerar 30 GWh i Debrecen

Japanska GS Yuasa har tidigare meddelat att det överväger att producera egna litiumjonceller i sin startbatterifabrik (SLI-batterier på llitiumjonceller) i Miskolc.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus