JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norska Freyr gör markarbeten för finsk cellfabrik

Från staden Vasa har Freyr nu fått arrendera de 130 hektar som bolaget önskade sig för sin planerade battericellsfabrik.  Freyr har inlett markarbeten. 

Freyrs planer på en battericellsfabrik i finska Vasa tar därmed ett steg framår.

Det som finns är fortfarande endast ett icke-bindande samförståndsavtal som undertecknades 2021. Arrendet är tillfälligt – det sträcker sig till december nästa år.

Nu påbörjar Freyr markundersökningar och förberedande arbeten som en upptakt till ett eventuellt byggande. 

Placeringen av en litiumjonbattericellsfabrik i Vasa är perfekt. Det finns en hamn, Finland har klimatvänlig energi och landet försöker aktivt bli en del av det växande europeiska batteriekosystemet.

Finland har till och med egen litiumproduktion under uppbyggnad, där sådana projekt i Europa typiskt stöter på lokalt motstånd och dessuom har tungrodda tillståndsprocesser.

Väg- och järnvägsförbindelser utvecklas i området.

Freyr är noterat på New York Stock Exchange. Det bygger sin första anläggning i Mo i Rana i Norge. Ytterligare planer med varierande grad av osäkerhet finns i Finland, USA och Sverige.

Den totala planen just nu är att kunna leverera 43 GWh år 2025 och upp till 83 GWh år 2028. 

Freyr utmärkers sig genom att dess första produktion kommer att vara inriktad mot energilager, till skillnad från nästan alla andra nya battericellsfabriker just nu, som har elbilar i fokus.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)