JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Göteborgsbaserade Gapwaves, som utvecklat en billig tillverkningsmetod för vågledare och antenner på millimetervågsområdet, köper Chalmersavknoppningen Metasum. Företaget kommersialiserar ett billigt byggsätt för just millimetervågsområdet.

Metasum grundades 2017 och baseras på forskning från Chalmers. Historien är likartad den för Gapwaves som grundades 2011 och också baseras på forskning från Chalmers.

Redan i fjol köpte Gapwaves 25 procent av Metasum. Nu förvärvar bolaget resterande 75 procent för en okänd summa varav 90 procent utgörs av nytryckta aktier.

Affären ger Gapwaves en större patentportfölj samtidigt som Metasums grundare Abbas Vosoogh börjar arbeta på Företaget.

Abbas Vosoogh utvecklade en teknik kallad Multi-layer Waveguide (MLW) under sina doktorandstudier. Tekniken kan användas för att designa passiva komponenter i kombination med att det fungerar som bärare för aktiva komponenter, ungefär som ett mönsterkort för elektronikkretsar men på millimetervågsområdet. Förtaget har redan en kund som köper bandpassfilter tillverkade med tekniken.

Även Gapwaves så kallade gapvågledare är ett byggsätt för just millimetervågsområdet. Företaget tillverkar bland annat antenner för fordonsradar på millimetervågsområdet.

Elektroniktidningen beskrev Gapwaves teknik i en längre artikel 2017 (länk).

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus