JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre håller takten med svensk tidssynkronisering

Ett av kraven på 5G-näten är att de inte får förlita sig på satellitsystem för tidssynkroniseringen. Operatören Tre har valt Net Insights färska lösning för sitt svenska 5G-nät.

Kraven på att alla delar i ett 5G-nät ska vara synkroniserade är betydligt högre än i LTE, det handlar om en faktor 20 till 50 gånger bättre. Orsaken är att mycket av trafiken i 5G är tidsmultiplexerad (TDD) och dessutom ska den fungera för realtidstjänster som att fjärrstyra fordon eller fabriker. Fördröjningen i själva radiotrafiken får inte vara mer än någon mikrosekund.

I praktiken innebär det att alla noder i mobilnäten måste hålla takten på ett par hundra nanosekunder när. Dessutom ska det göras i förhållande till en extern referens så att överlappande mobilnät från olika operatörer inte stör varandra.

Svenska Net Insight tog fram en synkroniseringslösning för det norska digital-tv-nätet redan 2006 som på senare tid modifierats för att passa 5G.

I kraven på det norska tv-nätet fanns bland annat att det skulle vara GPS-oberoende efter ett antal incidenter under NATO-övningar då det störts ut.

Türk Telekom blev den första officiella 5G-kunden strax före jul. Nu meddelar även Tre att tekniken ska användas i operatörens svenska 5G-nät.

– Vi har arbetat nära Net Insight för att verifiera lösningen i vårt befintliga nät och ser att den passar utmärkt för vår rikstäckande 5G-synkronisering, säger Tres teknikchef Per Stigenberg i ett pressmeddelande.

Att använda klockorna i satellitpositioneringssystem som GPS eller Galileo som tidsreferens är annars billigt och ger en noggrannhet på några tiotals nanosekunder. Signalerna är dock svaga och lätta att störa ut.

Elektroniktidningen skrev om Net Insights teknik i januarinumret (länk).

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)