JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabb tillväxt för IoT via satellit

Antalet IoT-noder som är uppkopplade via satellit ökar med drygt 40 procent per år för att år 2026 vara uppe i drygt 21 miljoner stycken. Siffrorna kommer från det Göteborgsbaserade analyshuset Berg Insight.

Det finns många alternativ för den som vill koppla upp en IoT-nod: wifi, mobilnät, Lorawan och Sigfox liksom proprietära lösningar. Alla förutsätter dock att saken man vill hämta eller skicka data till befinner sig i bebodda trakter. Så fort man beger sig ut i skogen, på fjället eller på sjön är risken stor att det inte finns uppkoppling.

Exempelvis saknar runt 90 procent av jordens yta mobiltäckning vilket inte är så konstigt om man betänker att ungefär 71 procent utgörs av hav.

Det är här som satelliterna kommer in. De ger god täckning över stora ytor och passar därför bra i branscher som jordbruk, transport, olja & gas, gruvor och energi men också myndigheter och byggföretag.

– Iridium, Orbcomm, Inmarsat och Globalstar är de största satellitoperatörerna för IoT, säger Berg Insights vd Johan Fagerberg i ett pressmeddelande.

Iridium växte med 21 procent i fjol till 1,3 miljoner abonnenter. Orbocomm är hack ihäl med 1,1 miljoner medan Globalstar är betydligt mindre med 0,42 miljoner.

Sen finns det några operatörer med några tiotusentals kunder inklusive Kineis I Frankrike och Thuraya i UAE.

Totalt fanns det 3,9 miljoner abonnenter i fjol.

I den färska rapporten – The Satellite IoT Communications Market – listar Berg Insight 44 satellitpeojekt för IoT.

Astrocast, Hiber, Kineis och Fleet Space Technologies är fyra som redan är i drift men många fler ligger i startgroparna. Det gäller för Eutelsat, OQ Technology, Sateliot och Totum Labs.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)