Demokratiskt styre, stabil berggrund, gott om rent vatten och förnybar el med låga CO2-utsläpp plus en allmänt hög tekniknivå gör Sverige till en perfekt plats för halvledartillverkning. Nu gäller det bara att få politiker och tjänstemän att inse det, skriver Elisabet Österlund och Peter Björkholm på branschföreningen Svensk Elektronik i en debattartikel.
Pandemin med tillhörande nedstängningar, konflikten kring Taiwan, handelskriget mellan USA och Kina liksom den utbredda bristen på komponenter på senare tid har fått både EU och USA att avsätta enorma belopp för att bygga upp mer lokal halveldarproduktion.
Responsen från de stora halvledarjättarna har varit god både i USA och i Europa. Här ska Intel bygga två avancerade fabriker i tyska Magdeburg plus att ST Microelectronics tillsammans med Globalfoundries ska bygga en fabrik för lite äldre men energisnåla processer i franska Crolles.
En betydligt mindre satsning ekonomiskt är ST:s bygge av en ny fabrik för att tillverka kiselkarbidsubstrat baserat på den process som utvecklats i Norrköping. Den nya volymfabriken hamnade i Catania på Sicilien.
”Vi vill att våra politiker och tjänstemän på allvar får upp ögonen och förstår vilka satsningar som krävs för att svensk elektronikindustri fortsatt ska vara en stark och hållbar del av svensk tillväxt, export och innovation”, skriver författarna i artikeln.
De lyfter också fram att Sverige står sig väl när det kommer till utbildning och forskning, det gäller bland annat för grafen och material med stora bandgap liksom tredimensionella strukturer.
”Sverige behöver arbeta målinriktat och långsiktigt med en nationell strategi och samverkan mellan industri, akademi, institut, offentlig sektor och hela branschen. Låt detta ses som en invit till sådan samverkan och ett första steg mot ett gemensamt mål.”
Så avslutas artikeln som publicerats på it-företaget Ateas nyhetssajt Voister (länk).