Några av de 1400 forskarna på världens största solcellslabb på tyska forskningsinstititet Fraunhofer, har hittat ett nytt recept på elektroplätering och knoppat av sig i ett företag. De ska gå i pilotproduktion tidigt nästa år.
PV2+ heter bolaget vilket är en anspelning på teknikinnehållet. PV står för ”photovoltaics” och 2+ står för kopparjoner med dubbel positiv laddning.
Bolaget säger sig tro att det finns en god chans att dess teknik för elektroplätering med koppar istället för silver kommer att bli standard för tillverkning av hetereojunction-solceller.
Koppar är billigare än silver och tekniken innebär som bonus att restprodukter efter maskeringen i form av aluminium – inte exempelvis plastlack som används idag – är lätta att ta hand om och lätta att återanvända.
Silver används i solcellsmoduler i skenor och kontakter. Den står för tio procent av materialkostnaden för modulen.
Solcellsmoduler lägger redan beslag på 15 procent av den silver som bryts idag – och solceller kommer att växa dramatiskt under kommande år – samtidigt som efterfrågan på silver kommer att öka även från andra elektronikområden.
Vd heter Markus Glatthaar och är forskare på Fraunhoferinstututet. Huvudkontoret ligger i Freiburg.
Startupp-finansering kommer från BMWK, en statlig klimatfond
Läs mer om tekniken på Fraunhofer (länk).