JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer batterier: Taiwanes planerar 120 GWh-fabrik i Europa

Under en period av tio år kommer taiwanesiska Prologium bygga upp en tillverkningskapacitet för battericeller på totalt 120 GWh i Europa. 

Om ett år kommer Prologium att bestämma var i Europa som jätteanläggningen kommer att byggas.  

Det har fram till idag i smyg pågått en skönhetstävling där rådgivaren Accuracy i Prologiums regi undersökt inte mindre 80 potentiella platser för fabriken i tretton europeiska länder. 

Det Prologium meddelar idag är att länderna reducerats till en kortare lista på bara fem namn, i bokstavsordning: Frankrike, Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland. 

Det som fällt avgörandet är tillgången till arbetskraft, transportinfrastruktur, förnybar energi och energisäkerhet, och om det finns en befintlig fordonsindustri. Och så förstås om det finns några eventuella extra incitament som orterna kan fresta med.

Prologium ska tillverka fastfasbatterier i en anläggning som kommer att växa upp i tre etapper under tio år. Efter en investering på 8 miljarder euro kommer den att ha en total cellproduktionskapacitet på 120 GWh/år. Den kan bli Europas största, om inte Teslas planer på 200 GWh blir verklighet.

Prologium finns inte på listan över världens tio största batteritillverkare. 

Bolaget har tillverkat en dryg miljon battericeller för konsumenttillämpningar sedan 2013.  Från oktober 2017 tillverkar Prologium battericeller för elbilar och har levererat 8000 sådana celler för utvärdering. Under 2023 hoppas Prologium inleda volymproduktion av sina fastfasbattericeller. 

Efter att Northvolt annonserade sin plan på en europeisk battericellsfabrik, har otroliga tre dussin ytterligare europeiska fabriker annonserats, i en blandning av europiska nykomplingar, etablerade asiatiska batteritillvekare, och en amerikan, Tesla.

Northvolts produktion har startat. Övriga kommer att komma online en efter en under det kommande decenniet.

  

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)