JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nasa väljer Risc V som superprocessor i rymden

En tolvkärnig Risc V-processor i design av amerikanska Sifive kommer att fungera som processor för högprestandaberäkningar i Nasas framtida rymdexpeditioner. 

Det berättar ett pressmeddelande från Sifive, som beskriver Risc V som Nasas ”go-to-ekosystem” för kommande rymdresor – från månen till Mars. 

Tillämpningarna kan bli allt från att styra rymdfarkoster och autonoma rovers, till att göra beräkningar för datorseende och kommunikation.

Den nya generationen rymdprocessor som Nasa har beställt heter HPSC (High-Performance Spaceflight Computing). Den innebär ett enorm lyft i prestanda jämfört med vad som används idag och som utvecklades för tre decennier sedan: 100 gånger mer beräkningskraft.

HPSC använder tolv Sifive-cpuer där Sifive avslöjar att åtta av dem är av en modell kallad X280 som stöder Risc V:s vektortillägg och Sifives egna tillägg för maskininlärning och AI.

Närmare bestämt kommer Sifive att leverera X280 till ett delsystem för beräkningar som används i HPSC. 

Uppdraget att utveckla HPSC i sig har gått till amerikanska Microchip, som berättar att också europeisk rymdindustri är välkommen att använda HPSC när den är klar.

Det som är speciellt med rymdprocessorer är att de behöver kunna leverera korrekta resultat trots att deras ettor och nollor då och då förvrängs av samma strålning som skapar mutationer i astronauters DNA. 

Sifive får sägas vara det ledande designbolaget i Risc V-ekosystemet, grundat av några av Risc V-arkitekturens skapare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)