JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolts första lina försenad

Svenska batteritillverkaren Northvolt skulle ha haft en första produktionslina på 16 GWh/år i full drift innan slutet av 2023. Men nu är den nya prognosen 2024. Det berättade vd Peter Carlsson igår. Och så rekommenderade han Sverige att satsa på vind och sol snarare än SMR-reaktorer. 

Peter Carlsson höll seminarium i Luleå igår. Tidningen Dagens industri (DI) var där och har lämnat en rapport över en del av det han talade om: det egna produktionsläget, elpriskrisen och framtiden för Sveriges elproduktion.

Peter Carlsson skyller förseningen på leverantörer med långa ledtider, och, lite kryptiskt,

Peter
Carlsson

– En harmonisering med olika lanseringsprojekt med olika bilmärken.

Produktionen har startat i Northvolts första cellfabrik i Skellefteå. Första årets totala volym producerade batterier kommer att ligga kring 1 GWh. Batterierna går till utvecklingsprojekt hos Porsche, BMW, Audi och Scania – de första kunderna.

Elpriskrisen är inget som drabbat Northvolt. Anläggningen Ett ligger avsiktitligt strategiskt placerat i Skellefteå och det relativt billiga elområde 1. 

Det finns en eller två cellfabriker i Europa som redan startat sin produktion – i Ungern och kanske även Polen. De har däremot drabbats.

– Vi har ökat vår konkurrenskraft eftersom vi ser att våra konkurrenter nere i Polen och Ungern fått astronomiska kostnadsökningar på sin energi.

Peter Carlsson berättade under seminariet att han nyligen besökt franska energibolaget EDF som utvecklar så kallade SMR-reaktorer – små modulära, serietillverkade kärnreaktorer. 

I Sverige utreder Vattenfall om SMR skulle kunna vara en intressant teknik för Sverige. Men Peter Carlsson konstaterar att EDR inte ens kommer att inleda pilotstudier förrän någonstans mellan 2030 och 2035.

– En stor del av vår industri behöver göra investeringar nu och inte 2035 för att kunna gå över till elektrifierad produktion.

Peter Carlsson –  som om några år behöver lika mycket el som Uppsala – tror på havsbaserad vindkraft som ett bra val för svensk el, med tanke på vår långa kust. 

5000 vindkraftverk plus en tredjedel av den kapaciteten i solceller – det är Peter Carlssons skiss på hur Sveriges elförsörjning skulle kunna byggas ut i dagsläget. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)