JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försöker Arm ändra affärsmodellen?

Arms stämning av Qualcomm, och den efterföljande motsämningen, kom som en stor överraskning för branschen. Bråket såg ut att handla om vad som gäller för Armlicenserna efter Qualcomms köp av Nuvia men nya dokument som Semianalysis kommit över tyder på att det snarare handlar om att Arm vill ta betalt direkt av halvledarbolagens slutkunder, samma modell som tillämpas i mobilvärlden.

I den ursprungliga stämningen från den 31 augusti hävdade Arm att det inte är tillåtet att överföra en licens till ett annat bolag vilket Arm anser skett i och med att  Qualcomm förvärvade Nuvia den15 mars i fjol. Qualcomm hade trots upprepade påstötningar vägrat att teckna nya licenser, skrev Arm i ett pressmeddelande.

Qualcomm argumenterade att företaget redan före köpet hade licenser med Arm som motsvarade de licenser som Nuvia hade.

Qualcomm svarade också med en motstämning och sajten Semianalysis har fått en kopia av det 83-sidiga dokumentet där Qualcomm bland annat hävdar att Arm inte tänker förnya den generella licens som löper ut år 2024.

Istället har Arm kontaktat Qualcomms kunder och krävt att de tecknar en licens. Gör de inte det kan de inte längre använda de kretsar som Qualcomm designar och tillverkar. De kan inte ens använda standardprodukter med Arm-kärnor.

Dessutom skriver Qualcomm att Arm kräver att kunder som använder deras processorkärnor också ska använda företagets grafikkärnor, neuronnätskärnor och bildbehandlingskärnor om de behöver den typen av kärnor på systemkretsen.

Kravet ska inte bara gälla Qualcomm utan alla företag som designar med Arm:s processorkärnor.

Qualcomm hävdar också att företaget kan förlänga sin licens med Arm när den löper ut 2024 utan att Arm har rätt att neka. Hur lång tid det handlar om framgår inte eftersom den delen av dokumentet maskats.

Som Semianalysis konstaterar känns Arms agerande desperat och dessutom kontraproduktivt eftersom det gör att allt fler kommer att överväga att byta till Risc V.

Källa: Semianalysis

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)