JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskning: Kan roboten hjälpa dig sova?

Den är mjuk, du har den i sängen och den andas i takt med dig. Forskare på Karlstads universitet har undersökt om roboten Somnox kan hjälpa dig somna och sova ut.

Karlstad universitet har redan genomfört experiment på frivilliga deltagare i våras. Resultatet av studien väntas kunna presenteras nästa år.

Förhoppningen är att roboten ska kunna hjälpa den som har svårt att somna, den som vaknar mitt i natten och den som vaknar för tidigt. 

Enligt tillverkaren ska Somnox kunna ”transformera hela sömnupplevelsen” med hjälp av sina sensorer, sin mekanik och sin återkoppling i realtid. 

Karlstad universitet berättar:

Sömnroboten ser ut som en bönformad kudde att krama om. Den ger ett lätt tryck på magen och gör andningsljud, vilket tros kunna lugna ned andningstakten. Sömnroboten känner av användarens andningstakt och börjar röra sig i samma takt och saktar sedan ned andningstakten. 

Somnox har även högtalare som kan spela brus eller lugnande musik, men den funktionen undersöks inte i studien.

Forskarna mäter om  insomningen sker snabbare och om sömnen subjektivt var av större kvalitet. Personerna för en sömndagbok över insomningstid, ofrivillig vakentid, hur länge de sovit och om och hur de använt sömnroboten. 

I en enkät anger de grad av sömnproblem, fysisk och psykisk uppvarvning, samt nedstämdhet och ångest.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus