JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinachip kapar prestanda för att komma runt embargo

Processorn blev så snabb att USA inte tillåter att den tillverkas. Därför försöker nu tillverkaren kinesiska Biren Technology att försämra dess prestanda.

En av de åtgärder som genomförts är att avaktivera en datalänk för att sänka en bandbredd från 640 Gbyte/s till 576 Gbyte/s och därmed komma under en gräns på 600 Gbyte/s.

Det är inte självklart att USA godkänner modifieringen. Kanske inte ens troligt, eftersom den inte går att verifiera.

Bakgrunden är USA:s senaste teknikembargo mot Kinas elektronikindustri.

USA försöker hålla kinesiska bolag borta från den mest avancerade halvledartekniken. Det senaste utspelet kom den 7 oktober och sätter krokben för flera kinesiska halvledarprojekt genom att sätta gränser för prestanda.

Ett exempel är en AI-accelererad processor från Biren Technology, BR100, för superdatorer, molnservrar, självkörningsdatorer och andra beräkningskrävande tillämpningar.

Processorn presenterades av Biren innan USA infört sina senaste teknikhinder så Biren skämdes inte för att skryta om den.

Men idag har Biren raderat en bild från sin webbplats där företagets grundare stolt poserar framför specifikationerna.

USA:s nya restriktioner måste följas av amerikaner och amerikanska företag. Dessutom har centrala bolag i ekosystemet, som taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC, fogat sig i dem.

Biren gör nu sitt bästa för att försämra BR100. På specifikationerna anges nu att den har en bidirectional transfer rate på 576 Gbyte/s efter att den tidigare angetts till 640 Gbyte/s.

Det berättar tidningen Financial Times. En av Financial Times källor är Dylan Patel på analytikern Semianalysis som bevakar teknikkriget mellan Kina och USA.

Enligt Dylan Patel är Biren Kinas ledande företag inom avancerade halvledare.

Dylan Patel har pratat med konstruktörer på dagens toppnamn, amerikanska Nvidia. En av dem utmålade Biren som Nvidias svåraste konkurrent inom AI-prestandaberäkningar. Svårare alltså än amerikanska och brittiska konkurrenter som Intel, AMD, Sambanova, Cerebras och Graphcore.

FT berättar hur TSMC drog öronen åt sig när de tittade på Birens presentationer. TSMC har stoppat produktionen av BR100 till dess att Biren kan bevisa att den inte överskrider de gränser på prestanda som USA har satt.

– De skulle hållit en lägre profil, säger en anonym kinesisk Birenkonkurrent till FT.

– Nu är det svårt för TSMC att hjälpa dem att hitta en utväg.

En anonym konstruktör på Biren förklarar för FT att uppgiften att försämra BR100 försvåras av att de amerikanska restriktionerna dessutom är mångtydiga. Dylan Patel säger detsamma.

FT berättar att även kinesiska ehandelsjätten Alibaba är i full färd med att försöka försämra prestanda på sin senaste AI-processor i 5 nm.

USA har även förbjudit export av superprocessorer till Kina. Som svar har Nvidia snabbt tagit fram en band­bredds­begränsad version av sin processor A100.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)