JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nexperia får inte behålla sin engelska halvledarfabrik

I förra veckan stoppade den tyska staten Järfällabaserade Silex köp av tyska Elmos halvledarfabrik i Dortmund. Nu tvingar den brittiska regeringen Nexperia att sälja minst 86 procent av den halvledarfabrik företaget köpte i fjol. Bägge åtgärderna bottnar i säkerhetspolitiska beslut i och med att ägarna är kinesiska.

I ett pressmeddelande uttrycker Nexperia sin chock över det nya beskedet som kom trots att köpet fått klartecken från två tidigare säkerhetsgranskningar. Företaget säger sig inte ha kontaktats av myndigheterna och att det därför inte förekommit någon dialog. Beslutet ska överklagas.

Det brittiska näringsdepartementet drog igång en utredning när Nexperia blev hundraprocentig ägare av halvledarfabriken i Newport förra sommaren.

I beslutet hänvisar näringsdepartementet till två saker som bägge kan undergräva den brittiska säkerheten, dels att fabriken kan återstarta produktionen av komponenter med brett bandgap för exempelvis radartillämpningar, dels att främmande makt kan inhämta information från det brittiska halvledarklustret via fabriken plus att blotta misstanken om detta kan stoppa projekt hos andra företag i klustret (länk).

Nexperia tvingas därför sälja de 86 procent av fabriken som företaget förvärvade i fjol via ett förfarande arrangerat av den brittiska staten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)