JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finska algoritmer i Huaweis hörlurar

Huaweis största europeiska forsknings- och utvecklingscenter för ljudteknik finns i Finland. Bland annat är talbearbetningsalgoritmerna till FreeBuds Pro 2 utvecklade där.

Den kinesiska telekomjätten har två utvecklingscenter i Finland, ett i Helsingfors och ett i Tammerfors varav det senare fokuserar på ljudteknik. Sammanlagt har de 450 anställda.

– Bakgrundsljudet från olika miljöer, särskilt vind, är ett utmanande element för hörlurar. Därför är algoritmlösningar viktiga för att möjliggöra tydliga samtal även i utmanande miljöer, säger Jyri Pakarinen, chef för ny teknik (audio) Huawei, i ett pressmeddelande.

I Tammerfors har även en automatisk algoritm för processer som förbehandlar taligenkänning i FreeBuds Pro 2-hörlurarna utvecklats. I stället för att garantera tydlighet i samtal ligger fokus för dessa algoritmer på att säkerställa att AI-tillämpningar, såsom röstassistenter och tal-till-text, tar emot användarens tal i bästa möjliga form.

Ett tredje bidrag från Finland är en automatisk algoritm för att testa passformen. Algoritmen mäter ljudet inne i användarens öra med hjälp av en mikrofon riktad mot hörselgången och utvärderar därefter att en silikonspets med rätt storlek används för hörlurarna plus att hörlurarna sitter säkert på plats i öronen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)