JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skivade mobilnät tar fart 2024

När även core-delen av mobilnäten är uppgraderade till 5G kommer network slicing, som ger dedicerad kapacitet till en användare, att växa snabbt. Det spår RAN Research som räknat ut att marknaden är värd 16 miljarder dollar år 2029.

Idag finns det få kommersiella tjänster baserade på network slicing och det dröjer till 2024 innan tillräckligt många operatörer har uppgraderat sina nät så att de är 5G Stand Alone – och tjänster från Release 18 implementerats i näten – för att det ska bli några pengar att tala om. Men sen går det snabbt.

År 2029 spår RAN Research att marknaden är värd 16,1 miljarder dollar för telekomleverantörerna.

Till att börja med är det privata företagsnät i kombination med tjänster i operatörerna publika nät som driver tillväxten.

Det handlar om allt från hälsovård, logistik, tillverkning, transporter, media och underhållning till myndigheter med egna nät.

RAN Reserach påpekar att network slicing inte är en enda typ av tjänst utan något som utveklas med näten. Det som finns idag är statiska tjänster eftersom de flesta nät antingen är LTE eller 5G NSA (corenätet är LTE).

Med 5G SA kan operatörerna skapa dynamiska tjänster där skivorna anpassas till det aktuella behovet även om mer avancerade funktioner blir tillgängliga först med Release 18, som förväntas vara implementerad mot slutet av nästa år.

Dessutom återstår arbete för 3GPP med att utveckla tekniken så att radiodelen av nätet går att optimera i realtid för olika skivor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)