JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. China Chips Act: 143 miljarder dollar

För att möta de amerikanska sanktionerna på halvledarområdet kommer den kinesiska staten att stötta den inhemska industrin med motsvarande 143 miljarder dollar. De ännu så länge obekräftade uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Reuters.

EU:s stödpaket till halvledarindustrin är på 43 miljarder euro, det amerikanska är på 53 miljarder dollar plus 24 miljarder dollar i skattelättnader. Kina drämmer till med 143 miljarder dollar över fem år.

Satsningen kan ses som ett direkt svar på de allt hårdare sanktionerna från USA. Målet är att minska beroendet av omvärlden när det kommer till produktion av halvledare, skriver Reuter som pratat med tre anonyma källor.

Pengarna ska gå till att subventionera nya fabriker men också till forskning och utveckling. Större delen av den inhemska industrin ligger ett antal generationer efter omvärlden med minnestillverkaren YMTC som ett lysande undantag.

Ryktet om stödpaketet fick noterade halvledarbolag som Naura Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China, Kingsemi, SMIC och Hua Hong Semiconductor att lyfta, skriver Reuters.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)