JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei: Större på 5G i Berlin än i Beijing

Det är lätt att få uppfattningen att Europa portat Huawei och ZTE från 5G-näten bara för att Sverige gjorde det. Men en färsk rapport från Strand Consult visar att kinesiska leverantörer har över 50 procent av marknaden i åtta av Europas 31 länder.

The Market for 5G RAN in Europe: Share of Chinese and Non-Chinese Vendors in 31 European Countries är en uppföljning av den rapport som publicerades för två år sedan om LTE-marknaden i Europa.

Den nya rapporten visar att antalet länder där kinesiska företag levererat mer än 50 procent av radiodelen av mobilnäten minskat från 16 till åtta. Antalet länder som enbart har kinesisk radioutrustning har minskat från tre till ett. Omvänt har 11 länder 5G utan kinesisk 5G-utrustning.

Samtidigt har operatörer i stora länderna som Tyskland, Italien, Polen, Spanien, Portugal och Österrike mycket radioutrustning från Huawei och ZTE vilket innebär att 41 procent av den europeiska 5G-trafiken går via kinesiska leverantörer.

Strand Consult hävdar att Huaweis andel av 5G-näten i Berlin är större än i Beijing där konkurrensen från ZTE och andra inhemska leverantörer är hårdare.

Den som vill ha mer detaljer kan beställa en kostnadsfri kopia av rapporten (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)