JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige är i solcellernas gigawattklubb

I fjol installerade Sverige för första gången mer än 1 gigawatt solceller. Vi ligger nu på plats tio i solcellsinstallationer i EU i absoluta tal räknat.

Det meddelar organisationen Solar Power Europe i sin årliga rapport, där de svenska siffrorna kommer från Svensk Solenergi.

Solcellsinstallationerna växte dramatiskt i hela EU i fjol. En min- och maxprognos som gjordes så sent som i somras blev snabbt inaktuell – till slut överskreds maxprognosen.

EU27 installerade 47 procent mer solel år 2022 än året innan. Sverige växte med hela 80 procent. I absoluta tal anslöt EU 41,4 gigawatt sol till sitt elnät varav Sverige strax under en gigawatt.

Under? Jo, men nätet är växelström och omvandlingen stjäl schablonmässigt 20 procent. Tar man hänsyn till detta så får vi vara med i gigawattklubben.

Siffran är fortfarande lite preliminär, men lyder på 940 megawatt växelström det vill säga att solcellerna levererar upp till 1,1 gigawatt DC. Det är tio gånger mer än Sverige installerade år 2017.

Kriget i Ukraina och de elpriser de ledde till var enligt rapporten en faktor som fick svenskarna att beställa mycket solceller. Dessutom blev reglerna gynnsammare för mikroproducenter i mitten av året.

Var femte som beställde solceller beställde dessutom hembatterier, att jämföra med var tionde år 2021.

Totalt har Sverige idag 2,5 gigawatt AC-solel. Solceller levererade 2 TWh till det svenska elnätet i fjol vilket var 1,5 procent av den totala produktionen – minns dock att vi bara hade 1,9 gigawatt AC-solel när år 2022 startade.

Rapporten konstaterar att Sverige är ett av de länder i EU som inte har ett explicit mål bestämt för solcellinstallationer, men att det finns generösa subventioner som förklarar tillväxten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)