JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han bygger nästa norska gigafabrik

År 2024 startar norska miljardären Lars Helge Helvig bygget av en battericellsfabrik i Orkland, Trøndelag. Slutmålet är 40 GWh och energilager är den första tillämpningen.

Det berättar norska affärstidningen Dagens Naeringsliv.

Bolaget som bildats för ändamålet heter Elinor Batteries. Lars Helge Helvig är tidigare känd för sina investeringar i vindkraft och elbilsladdare. Hans bolag Valinor har hittills lagt ett tvåsiffrigt miljonbelopp på att utveckla Elinor och dess första fabrik.

En cellfabrik för 30 miljarder kronor kan Lars Helge Helvig inte bygga för helt egna pengar utan han hoppas på fler investerare och på att att staten ska stå för en del kostnader och garantier, som den gjort med andra norska batteriprojekt.

Elinors första battericeller ska går till batterilager, precis som fallet är med Freyr, som bygger sin första gigafabrik i Mo i Rana.

Vd Terje Andersen rekryteras från Morrow, en annan norsk cellsfabriksbyggare.

Elinors fabrik byggs i industriparken Eiktyr i Orklands kommun, 40 km från Trondheim. Valinor köpte marken redan för ett år sedan.

Bygget sker i tre etapper. Den första anläggningen börjar byggas 2024 och ska tas i bruk år 2026. Fabriken ska till slut ge cirka 2 500 arbetstillfällen.

På Elektroniktidningens lista finns härmed 57 stycken befintliga eller planerade litiumjonbattericellsfabriker i Europa.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus