JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hälften av de amerikanska fabbarna finns utomlands

Intel, Micron, Globalfoundries och de andra amerikanska halvledartillverkare har 56 procent av sin produktionskapacitet utanför USA, rapporterar analyshuset Knometa Research.

I en tid när allt fler länder och världsdelar har ambitionen att öka den lokala produktionen konstaterar Knometa att USA sticker ut i så måtto att de amerikanska halvledartillverkarna har mer av sin produktion utanför landet än konkurrenterna på andra håll i världen.

Exempelvis finns 22 procent av den amerikanskägda produktionen i Singapore, 12 procent i Taiwan, 10 procent i Japan, 4 procent i Tyskland, 3 procent i Irland och 2 procent i Israel. Bara 1 procent finns i Kina.

Omräknat i 200 mm-skivor processade de amerikanska företagen 4,6 miljoner stycken per månad under 2022 varav 2,0 miljoner utanför USA.

Den amerikanska administrationens ambitioner att öka den inhemska produktionen med ekonomiskt stöd från Chips Act har dock gett avtryck, en rad byggen är planerade:

  • Intel - Fabs 52 och 62 i Chandler, Arizona
  • Texas Instruments - Fabs SM1 och SM2 i Sherman, Texas
  • Intel - Fab 27 i New Albany, Ohio
  • Micron - Fab i Boise, Idaho

I Microns långsiktiga plan ingår också ett stort tillverkningskomplex i Clay, New York, men det bygget startar tidigast 2024. Även Analog Devices annonserade nyligen planer på att dubblera kapaciteten i Beaverton, Oregon.

Värt att notera är att om Intels planerade köp av foundryt Tower inte blockeras av Kina, tillför det mer kapacitet i Europa och Israel. Dessutom ska Intel bygga två fabriker i tyska Magdeburg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)