JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Swegans GaN-fabrik klar till sommaren

Förberedelserna startade redan i höstas i samband med att Swegan tog in 12 miljoner euro. Nu meddelar företaget att bygget av fabriken för GaN-wafers blir klar till sommaren.

Swegans process kallas Quanfine och skapar ett galliumnitridlager på kiselkarbidskivor. Lagret är bara en tiondel så tjockt som hos konkurrenterna. Dessutom behövs inget mellanskikt (buffertlager) vilket ökar både högfrekvensprestanda, minskar mängden defekter och förbättrar kylegenskaperna.

För kunuderna innebär det högre verkningsgrad hos de färdiga komponenterna. En annan fördel med att göra lagret tunnare är att det går snabbare att tillverka skivorna vilket sänker kostnaden.

Kunderna finns främst bland företag inom mikrovågsvärlden, som vill tillverka mikrovågskretsar (MMIC) och transistorer för fasstyrd radar, satellitsystem och basstationer.

Hittills har Swegan saknat eget renrum och har därför inte kunnat leverera några större volymer. Den nya fabriken ändrar på det, fullt utbyggd får den en kapacitet på 14 000 wafers per år. Maskinerna klarar både fyra- och sextumsskivor.

Elektroniktidningen hade en längre artikel om Swegan i oktober 2022 (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)