JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Autonoma satelliter ska undvika stjärnsmällar

En grupp forskare på Luleå Tekniska Universitet (LTU) fått i uppdrag av European Space Agency att hitta en lösning där satelliter själva kan undvika krockar.

Rymden är så stor, så stor, och en satellit så liten. Trots det kräver en satellit i omloppsbana ständig övervakning – om den hamnar på kollisionskurs med en asteroid eller en annan satellit måste någon manuellt räkna ut en ny kurs och dirigera om den.

Forskargruppen som vill ge satelliterna en egen förmåga att styra undan, Robotik och AI, har lång erfarenhet av självstyrande flygplan, drönare och sådant och räknar nu med att kunna tillämpa det på satelliter också.

George Nikolakopoulos

– Med fler satelliter som skickas upp i rymden behövs intelligenta satelliter som klarar att undvika hinder själva. Den mänskliga hjärnan har sina begränsningar, och därför kommer vi att låta AI göra det åt oss, säger George Nikolakopoulos som är professor i Robotik och AI-gruppen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)