JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensknorskt hembatteri med leverans i höst

Elbolaget Tibber och batterilagerbolaget Polarium lanserar det lilla designade batterilagret Homevolt med svenska villor som målgrupp.

90 000 kronor för ett 6,65 kWh-batteri och 130 000 kronor för ett 13,3 kWh-batteri. Det är erbjudandet inklusive leverans och installation men utan statliga subventioner.

Marknaden finns i svenska villor.

Edgeir Aksnes

– Efter förra vintern är intresset för timpriser och timprisavtal på el större än någonsin, säger Tibbers vd Edgeir Aksnes, till tidningen Dagens industri.

Om du har solceller blir batteriet subventionerat och då kan det betala tillbaka sig på 3–4 år, enligt företagen.

Idag går Homevolt att beställa i Norge och Sverige. Nästa år i Tyskland och Nederländerna. Beställer du kan du i bästa fall få dem levererade redan under fjärde kvartalet.

Batteriet kommer att finnas i vitt, grått och rött och klarar att monteras på utsidan av huskroppen.

Hembatterier kan spara el när den är billig, men Svenska kraftnät ska kunna använda batterierna som snabb buffert i ett så kallat virtuellt kraftverk.

Den tjänsten har varit en extremt lönsam bisyssla för hembatterier den senaste tiden. Både Polarium och Tibber driver redan idag virtuella kraftnät. Polarium styr batterier i mobilmaster och Tibber styr elbilsladdare.

Med Homevolt utmanar företagen etablerade leverantörer som kinesiska Huawei, tyska Sonnen, amerikanska Tesla och svenska Ferroamp.

Elektroniktidningen skrev i julas om en annan svensk uppstickare på området – Solask i Gävle – som liksom Homevolt lovar användarvänlighet och har en egen konstruktion i snygg design.

Även inom virtuella kraftnät hårdnar konkurrensen i Sverige med nya aktörer som Checkwatt och Ferroamp.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)