JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medicinsk fakultet ger masterprogram i medicinteknik

Höstterminen 2023 startar ett masterprogram i medicinsk teknik vid Umeå universitet. Medicinska fakulteten har sett ett behov av att inte bara ha enstaka kurser, utan kunna erbjuda ett helt program inom medicinsk teknik.

Antagningen kräver teknisk bakgrund. Många som söker har grundutbildning inom fysik, eller närliggande. Men programmet ligger under Medicinska fakulteten, vilket är unikt.

– Den stärker den kliniska kopplingen som finns i programmet, eftersom kurserna ges på sjukhuset och inom den kliniska verksamheten och studenterna analyserar medicinska data, säger Helena Grip, programansvarig.

Linjen kommer att samläsa vissa kurser med högskoleingenjörer och tekniska fysiker.

Första kursen är en medicinsk kurs för att deltagarna ska få en medicinsk orientering eftersom många kommer från en fysikbakgrund.

Helena Grip

– Programmets profil bygger på de forskningsområden där vi är starka, berättar Helena Grip.

Höstterminen består av ett grundpaket inom medicinsk teknik, med kurser om sensorer, säkerhet och analys och CE märkning. Andra året innefattar bland annat kurser i biofluidmekanik och avancerad bildbehandling. Sista terminen är ett examensarbete i medicinsk teknik.

– Det är en spännande utbildning att läsa, särskilt om man läst matte och fysik och vill ha en intressant tillämpning inom teknik och medicin. Man kan jobba med något där man verkligen kan känna att man gör nytta, säger Helena Grip.

Programmet tar emot cirka 10 studenter, med målsättningen att det om några år ska vara en stabil studentgrupp på 20–30 studenter totalt.


  Bild Klas Sjöberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus