JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokias cybersäkerhetsrapport: 40 procent av all DDoS-trafik kommer från IoT-noder

För ett år sedan fanns det 200 000 IoT-noder (bottar) som deltog i överbelastningsattacker, idag är de en miljon. Siffrorna kommer från den finska telekomjätten Nokia som släppt en ny rapport om cybersäkerhet.

Det finns miljarder uppkopplade IoT-noder runt om i världen och många av dem har en allt för slapp inställning till säkerhet vilket leder till att allt fler kapas för att sedan användas i olika cyberattacker. En enligt Nokia Threat Intelligence Report står de numera för över 40 procent av alla överbelastningsattacker DDoS (distributed denial-of-service) i mobilnäten.

Men den vanligaste botten letar efter brister i säkerheten för de IoT-noder som är uppkopplade via mobilnäten.

För cirka 9 procent av de enheter som är infekterade försöker angriparen komma åt bankuppgifter eller kreditkortsinformation.

En positiv trend är att andelen infekterade apparater i hemmen minskat från 3 procent under pandemin till 1,5 procent idag. Om det beror på att vi inte längre jobbar hemma i samma utsträckning eller om vi blivit bättre på att skydda oss är oklart.

Rapporten finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)