JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Olofssons underbara öppenkodsverktyg

Det finns över 300 verktyg i Andreas Olofssons uppdaterade lista över öppenkodsverktyg för hårdvarudesign. Det handlar om allt från EDA-verktyg för analoga asicar och programmering av FPGA:er till kretskortsdesign.

Andreas Olofsson är nog mest känd för sitt bolag Adapteva som utvecklade och sålde parallell­processorn Epiphany. Innan dess arbetade han på Analog Devices med att bland annat utveckla signalprocessorn Tigersharc. På senare år har han lett ett program för det amerikanska försvarsprogrammet Darpa inom AI, EDA, kapsling och superprocessorer.

År 2020 grundade han Zero Asic som kan ses som en fortsättning på Adapteva.

Han är också en stor anhängare av open source för hårdvara. Det avspeglas i den lista han sammanställt på github som han döpt till awesome-opensource-hardware.

Han har enbart tagit med aktiva projekt men ändå fått ihop närmare 300 stycken. De är grupperade efter tillämpning och därefter i bokstavsordning.

Listan inleds med så kallade PDK:er, de bibliotek som behövs för att omsätta en kretsdesign till något som kan tillverkas i den valda processen. Där hittar man exempelvis Skywater 180 nm liksom Globalfoundries 180 nm.

Det finns EDA-verktyg för alla typer av kretsar liksom verifieringsverktyg och kompilatorer men också designexempel.

Listan finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)