JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina stryper exporten av gallium och germanium

Från och med idag måste kinesiska företag som exporterar gallium och germanium liksom kemikalier där de ingår söka tillstånd från handelsdepartementet. Motivet är att skydda landets säkerhet men åtgärden kan också ses som en del av det handelskrig som pågår mellan USA och Kina.

För att få tillstånd måste de kinesiska företagen lämna in detaljerade uppgifter om kunderna och vad produkterna ska användas till. Förändringen har sänt chockvågor genom halvledarvärlden eftersom Kina är en dominerande leverantör av gallium och germanium, skriver analyshuset Yole Group.

Landet står för över 90 procent av den globala galliumproduktion vilket innebar 317 ton år 2020. Övriga större exportörer är Ryssland, Ukraina, Japan och Sydkorea. För germanium står Kina för 68 procent, eller 95 ton. Övriga större producenter är Tyskland, Belgien, Japan och Kanada, enligt Yole Group

Gallium är ett kritiskt ämne i substrat för bland annat högfrekvenselektronik, rf-kretsar, kraftkomponenter och komponenter för optisk kommunikation medan substrat med germanium bland annat används till IR-komponenter och fiberoptiska komponenter.

Tillämpningarna finns inom allt från konsumentelektronik och trådlös kommunikation till fordonselektronik och militära produkter.

Exakt hur det nya kravet på exportlicenser kommer att påverka industrin är för tidigt att säga annat än att priserna stigit med cirka fem procent. Yole Grope noterar att hälften av kostnaden för en GaAs-wafer kommer från just gallium medan det är betydligt mindre för en wafer av typen GaN-på-kisel eller GaN-på-kiselkarbid.

Även om Kina är en dominerande exportör av råvaror är exempelvis landets mobiltelefontillverkare beroende av att importera rf-kretsar i galliumarsenid från bland annat Broadcom, Skyworks, Qorvo och Qualcomm, påpekar Yole Group.

Helt klart är att åtgärden fått branschen att fundera över beroendet av Kina och försöka skala upp alternativa leverantörer. Dessutom driver det på intresset att återvinna gallium och germanium. Det handlar exempelvis om resterna av de targets, ”puckar” av olika ämnen, som under tillverkningsprocessen beskjuts med joner vilket skapar ett plasma som sedan deponeras på skivorna.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)