JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Light Peak över koppar

Rykte: Light Peak över koppar

Intels optiska kommunikationsteknik Light Peak är redo att tas i bruk, säger Intel till nyhetsbyrån IDG. Men över koppar, inte över optisk fiber.
I en intervju med tidningen Computerworld avslöjar Intelchefen David Perlmutter att första generationens Light Peak inte ska använda optisk fiber som fysiskt skikt, utan koppar.

– Kopparn visade sig fungera bra, överraskande mycket bättre än vi hade väntat oss. Som vanligt är den optiska tekniken nyare och därmed dyrare.

Han utlovar inga lanseringsdatum för produkter som använder Light Peak.

Light Peak är en teknik för att datoransluta monitorer, kort och hårddiskar som idag ansluts via USB, PCI Express, SATA, HDMI och andra standarder.

Intel Light Peak lyste med sin frånvaro under konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas i år. Året innan hade Intel lovat demonstrera tekniken i konsumentprodukter i år.
 
Enligt tidningen Electronista finns ett rykte som säger att Light Peak över fiber inte är mogen förrän 2012 och att Intel pressats till kopparn för att kunna leverera tidigare. Apple är en av intressenterna.

Tidigare har Intel utlovat Light Peak med 10 Gbit/s i första generationen. Och PC Magazine säger sig ha källor inom Intel som säger att företaget klara det målet även över koppar.

Light Peak utan optik låter förstås som att koka soppa på en spik. Men det finns en viktig ingrediens kvar, även utan optik: Light Peak är en enda anslutning i datorn där vi idag använder flera olika. Det betyder att antalet komponenter för att bygga en dator reduceras.

Redan i december föreslog bloggaren Stephen Foskett att koppar skulle vara en smartare lösning för Light Peak än fiber. Bland fördelarna räknar han att man kan få Power over Lightpeak utan att behöva dra en extra ledare.  Och att tekniken blir billigare, förstås. Han tror koppar klarar 10 Gbit/s. Ledningslängden skulle då bli betydligt kortare än de 100 meter som Intel utlovat för Light Peak. Men Stephen Foskett anser att möjligheten att ansluta en hårddisk eller monitor 100 meter från datorn är något som få är intresserade av,

Stephen Foskett drömmer om en Appledator med bara en enda anslutning som bär både energi och data.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)