JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Luleå i Telias och Ericssons 5G-satsning

Luleå tekniska universitet (LTU) ansluter sig till Northstar – Telias och Ericssons industriella 5G-satsning, och får därmed tillgång till ett specialutvecklat 5G-nät med Ericssons senaste 5G-teknik.

Northstar-programmet vill accelerera användningen av 5G i industrin, med särskilt fokus på smart och hållbar transport. LTU ansluter sin befintliga 5G-testbädd mot Northstarnätet som bjuder på nya förmågor positionering, network slicing och edge computing.

VISA/5G är ett av de projekt som nu kommer att nyttja Northstar Det vill optimera elförsörjningen och öka driftsäkerheten i smarta elnät. Projektet sker i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Telia, Vattenfall, Ericsson, Hitachi Energy, Metrum och IETV.

Telia, Ericsson och LTU har under flera år haft ett nära samarbete kring 5G. Redan 2019 invigdes den första gemensamma testmiljön för 5G på LUT:s campus.

Sedan dess har LTU testat 5G i allt från gruvindustri till vård. Nu senast inom energisektorn.

Northstar är ett 5G core-nät (hjärnan i ett mobilnät) som är integrerat mot Telias publika 5G-nät som hittills täcker 75 procent av befolkningen. Företag kan också bygga lokala nät på exempelvis testsajter eller forskningsanläggningar och koppla upp dessa mot innovationsnätet, oavsett var i Sverige de är verksamma.

Idag deltar bland annat Astazero i Northstar. Astazero är en fullskalig testmiljö för automatiserade transportsystem utanför Göteborg och drivs av forskningsinstitutet Rise.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)