JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina har en molnserver på Risc V

Ett kinesiskt universitet har satt ihop ett molnserverkluster bestående av inte mindre än 48 noder med sammanlagt 3072 stycken 64-bitars Risc V-kärnor.

Molnet ska användas för forskning och undervisning, men det ska också kunna hyras ut kommersiellt.

Den licensfria cpu-arktekturen Risc V har börjat göra väsen av sig inom serverområdet. För Kina är Risc V extra intressant genom att mycket av den digitalteknik som KIna använder idag står under amerikansk kontroll och USA förbjuder Kinas åtkomst till den mest avancerade elektroniken.

Amerikanska lagstiftare försöker just nu hitta sätt att förbjuda export av Risc V-teknik till Kina. Amerikanska Risc V-företag protesterar och vill hellre se öppna samarbeten. Och i grunden finns ingen sätt för för USA att reglera Risc V eftersom det är en fri och öppen standard.

Molnet använder kinesiska Sophgos Risc V-processor SG2042 som har en klockfrekvens på 2 GHz, ett cache på 64 Mbyte och använder PCI Express generation 4 som gränssnitt. Kinesiska webbjätten Alibaba har utvecklat Linuxstödet för processorn.

Molnklustret står på Shandonguniversitetet och har byggts i samarbete med kinesiska webbjätten Alibaba. Det är i drift efter att ha färdigställts i oktober.

En annan Risc V-processor för servertillämpningar – Xiangshan – utvecklas just nu på Kinesiska vetenskapsakademin. Målet är högt ställt: att den ska matcha en serverprocessor på brittiska Arms server-cpu Neoverse 2. Xiangshan utvecklas i samarbete Alibaba, Tencent och ZTE.

De amerikanska molnjättarna Amazon, Google och Microsoft har idag inga Risc V-kluster.

KÄLLA: HPC WIre

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)