JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova finansierar plattform för kvantteknik

Quantum Sweden ska omsätta forskning i produkter och stärkt konkurrenskraft hos svenska företag. Satsningen finansieras av Vinnova och hamnar hos Chalmers industriteknik.

Kvanttekniken är fortfarande mer forskning än verkstad men Vinnova ser att utvecklingen går snabbt och att tekniken kommer att bli viktig inom en rad områden som hälsa, energi, finans och försvar.

Sverige har en stark forskning inom området, främst genom Wallenbergfinansierade WACQT på Chalmers. Dessutom finns det andra kvantinitiativ spridda över landet.

Det har dock saknats en kraft som sammanlänkar dessa och skapar förutsättningar för kvantforskningen att utvecklas till innovation, nytta för samhället och bidra till svensk framtida konkurrenskraft.

Därför tog Vinnova initiativ till en utlysning för en nationell innovationsplattform för kvantteknik där det nu beslutats att Quantum Sweden Innovation Platform (QSIP) i första steget får tre miljoner kronor i finansiering för en etableringsfas.

Inspirationen kom från AI Sweden, det nationella centret för tillämpad AI, som startades 2019 och finansieras av Vinnova och av sina 120 partrners.

QSIP leds av stiftelsen Chalmers industriteknik. Med i projektet är även WACQT-IP, Rise, GU Ventures, innovationskontoren vid KTH, Lunds universitet, Linköpings universitet, och Chalmers tekniska högskola samt Ericsson, Scalinq och Con-science.

Projektledare på Chalmers industriteknik är Johan Felix, ansvarig för strategisk samverkan och Camilla Johansson, gruppchef för innovationsledning. De pekar på att Sverige behöver kraftsamla för att inte halka efter jämfört med många andra länder som nu satsar stort på att bygga konkurrenskraft inom kvantteknik.

Inte minst handlar det om att behålla duktiga forskare och startups.

Den beviljade finansieringen på tre miljoner kronor täcker plattformens implementeringsfas under första året. Projektet bidrar med en lika stor summa. QSIP kommer bedriva aktiviteter och nätverk som stöttar organisationer och forskare i innovations- och kommersialiseringsprocessen, men kommer inte kunna ge ekonomiskt stöd eller bidrag till aktörer.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)