JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batteriparker växer explosionsartat

I år sexfaldigas kapaciteten på batterilager i Sverige. Snart är den 32-faldigad – eller mer – om alla lyckas hålla sina tidsplaner. Det visar en kartläggning gjord av tidningen Ny teknik.

Idag har Sverige en kapacitet på 107 MWh i elva batteriparker. I år kommer enligt planerna 27 parker att tas i drift vilket ökar den sammanlagda kapaciteten till 603 MWh.

Ytterligare 46 parker kommer i en planerad framtid att ge en total kapacitet på mellan 3,4 och 4,3 GWh i 84 parker – minst 32 gånger dagens kapacitet. Totaleffekten är då minst 2,4 gigawatt mot bara 92 megawatt idag.

Statistiken gäller planerade projekt från 40 företag som Ny teknik kontaktat. En del företag har angett intervall.

Batteriparker med olika funktioner växer just nu upp jorden runt. I Sverige är det marknaden för stödtjänster som driver fram tillväxten – det är den huvudfunktion som uppges för Ny teknik i den absoluta lejonparten av parkerna.

Svenska kraftnät betalade 6 miljarder kronor för stödtjänster i fjol och prognosen för 2024 är 8 miljarder.

Andra funktioner som uppges i Ny tekniks enkät är allt från solenergibuffertar och elhandel till att minska slitaget på vattenkraftsturbiner.

Läs Ny tekniks text (länk). Den frågar bland annat om tillväxten är en ”padelhallsboom” eller om alla dessa batterier kommer att behövas i omställningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)