JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pat Gelsinger: Kina är tio år efter

I en intervju med CNBC under toppmötet i Davos pratar Intels vd Pat Gelsinger bland annat om Kinas ambitioner inom halvledarområdet. Hans slutsats är att landet ligger cirka tio år efter när det gäller ledande noder. Och att avståndet inte kommer att krympa.

Han pekar på att sanktionerna från USA, Nederländerna och Japan gör det svårt för Kina att komma ifatt trots att landet satsar enorma belopp på området.

Kinas bästa process från foundryt SMIC ligger på 7 nm och han tror att det stannar där eller på 5 nm medan TSMC, Samsung och Intel är på väg under 2 nm med 1,5 nm i siktet. Han ser inte heller något slut för Moores lag.

Kina är beroende av maskiner och kemikalier från bland annat Nederländerna, USA, Sydkorea och Japan. Den inhemska industrin har inte kunnat komma upp med motsvarande produkter.

Han pekar också på de enorma investeringar som företag som Intel gör och som bidrar till att det är svårt att komma ifatt.

Enbart Intel spenderade 18 miljarder dollar på forskning och utveckling i fjol. Till det kan adderas investeringar i nya fabriker för 25 miljarder dollar. Och så har det hållit på i decennier påpekar han i intervjun med CNBC.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)