JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Allt att vinna på fler innovationsprogram”

En utredning av konsultföretaget Arthur D. Little visar att inom tio år har varje krona som satsas på innovation gett sju kronor tillbaka. I en debattartikel i Svenska Dagbladet pläderar innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem för att regeringen ska skjuta till mer pengar inför nästa omgång som startar i år.

Det har gått tio år sedan de första av de totalt 17 innovationsprogrammen som får stöttning via Vinnova, Energimyndiggheten och Formas drog igång. Just nu pågår arbetet med nästa upplaga av innovationsprogrammet som ska ta sig an större samhällsutmaningar och maximalt blir fem stycken.

Totalt har 98 konsortier ansökt om att bilda nya program och 23 har sållats ut i en andra omgång. I slutet av februari 2024 ska de få besked. Merparten kommer att ha engagerat sig förgäves. Samtidigt väljer andra stater att storsatsa på innovation och smart elektronik. ”Sverige riskerar att tappa sin topplacering i innovationsracet”, står det i debattartikeln som fortsätter:

Här borde ett ökat engagemang för forskning och utveckling vara den naturliga reaktionen från makthavare. Istället har ansvariga myndigheter meddelat att det kan bli aktuellt med ytterligare strategiska innovationsprogram först under 2027, ett år efter kommande riksdagsval. Det betyder att frågan skjuts till nästa regering.

Budskapet från forskarna och industrin är glasklart: satsningarna behövs idag. Sällan har det funnits en bättre tidpunkt att främja modern elektronik, nya jobbtillfällen, robusta företag och ökad svensk export.

Programchefen och styrelsen i Smartare Elektroniksystem uppmanar därför regeringen att möjliggöra fler strategiska innovationsprogram redan den här mandatperioden.

Debattartikeln finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)