JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utvidgat patentbråk om GaN

I augusti stämde amerikanska Efficient Power Conversion (EPC) kinesiska Innoscience för flera fall av patentintrång. Nu gör tyska Infineon samma sak. Bolagen tillhör de större spelarna på den snabbväxande marknaden för galliumnitridkomponenter i krafttillämpningar.

PC- och mobilindustrin har varit snabba med att anamma kraftkomponenter i galliumnitrid vilket fått efterfrågan att lyfta snabbt. Men även omvandlare för större effekter är på väg att bli kommersiella. Beroende på vem man frågar kommer marknaden att fortsatta växa med någonstans mellan 50 och 70 procent per år för att uppgå till 2 miljarder dollar år 2028. Siffran är från Yole Group.

Drivkrafterna är det mycket låga inre motståndet i kombination med snabb switchning, vilket gör att förlusterna i kraftomvandlarna blir mindre än med motsvarande kiselkomponenter, samtidigt som de dessutom är mindre.

Det här fick tyska Infineon att öppna plånboken och köpa kanadensiska GaN Systems för 830 miljoner dollar i mars 2023.

I våras stämde amerikanska EPC sin kinesiska konkurrent Innoscience för intrång i fyra patent, plus att företaget vill få importen till USA stoppad av U.S. International Trade Commission (ITC). Det handlar om allt från design av transistorn via tillverkningen till design av kraftomvandlare med komponenterna.

Enligt ett pressmeddelande stäms Innoscience i Kalifornien även av Infineon för ett patentintrång. Det handlar om en vertikal HEMT i en ytmonteringskapsel med återkoppling till sourcen vilket ger möjlighet att mäta parasitinduktansen, något som kan användas för att minska switchförlusterna vid höga frekvenser.

I praktiken handlar det om Innosciencekretsar för 650 och 700 volt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)