JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google vittnar: Rust dubblerar produktiviteten

Rust-utvecklare på Google är dubbelt så produktiva som C++-utvecklare. Detta enligt Googles utvecklarchef Lars Bergstrom.

Det finns ett växande intresse för programspråket Rust. Säkerhetsbrister i programvara härstammar ofta från  minnesbuggar som helt enkelt inte kan skapas i det finurligt konstruerade språket Rust.

Idag rekommenderas till och med portering av existerande kod till Rust, snarare än bara välja det för nya projekt. 

Microsoft migrerar inte bara projekt från C och C++ till Rust utan till och med från det egna språket C#, som har ett gott rykte och ingick i en uppräkning över minnessäkra språk som USA:s säkerhetsmyndighet NSA rekommenderade i november.

Att migrera till Rust handlar dock i praktiken främst om att migrera från C och C++. 

Den danske skaparen av C++, Bjarne Strousrup, protesterar, och förespråkar alternativet att fortsätta använda C++ och istället underkasta sig en strikt disciplin i språkets användning. Han menar att det skulle kunna ske till en bråkdel av kostnaden för att migrera till Rust eller andra minnesäkra språk.

Fler än han argumenterar att Rust är omständligare och att detta, tillsammans med omskolningen av programmerare, stjäl tid och pengar. 

Men det argumentet harmonierar alltså inte med Googles statistik.

Enligt Googles Lars Bergstrom är Rust-kodare dubbelt så produktiva som C++-utvecklare. Det avslöjade han under konferensen Rust Nation UK i London förra veckan. Se hans presentation här (länk).

Rustkodarna utvecklar enligt honom nya tjänster dubbelt så snabbt och ägnar hälften så mycket tid åt underhåll.

Han har även tittat på Googleprojekt som migrerar från Go till Rust. Go betraktas av NSA som minnessäkert men anses å andra sidan ge mindre effektiv kod. Produktiviteten mellan Rust- och Go-programmerare är enligt Lars Bergstroms siffror densamma.  Samtidigt visar sig andra fördelar med Rust: minnesanvändningen har minskat i de tjänster som Google har flyttat från Go till Rust. Och frekvensen av upptäckta koddefekter minskar. 

Google flyttar även Java till Kotlin och Lars Bergstrom finner att omskolningen från Java till Kotlin tar ungefär lika lång tid som  omskolning från C++ till Rust – efter två månader anser ungefär en tredjedel av utvecklarna att de är lika produktiva i sitt nya språk som i sitt gamla. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)