JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill se EU-stöd till mönsterkort och elektronikproduktion

Branschorganisationen IPC applåderar EU:s mångmiljardsatsning på halvledarområdet men lyfter återigen frågan om motsvarande stöd till mönsterkort, kapsling och elektronikproduktion. Utan detta kommer EU:s andel att fortsätta krympa och vi får förlita oss på import.

Det är ingen hemlighet att tillverkningen av mönsterkort nästan helt lämnat Europa för lågprisländer i Asien, framförallt Kina. Det har gått så långt att Europa bara stod för 2,9 procent numera, en siffra som förväntas minska till 1,7 procent år 2035.

Lika illa är det med avancerad kapsling där Europa bara stod för 1,9 procent i fjol vilket förväntas minska till 1,4 procent år 2035.

Trenden är densamma för elektroniktillverkning, trots talet om att allt fler företag flyttar hem produktionen. I fjol svarade Europa för 16,7 procent vilket spås minska till 15 procent år 2035.

Just den trenden handlar inte om att tillverkningen flyttar utan att det satsas mer i andra världsdelar vilket får vår andel att krympa.

Med tanke på att EU siktar på att dubblera marknadsandelen för halvledare från 10 procent till 20 procent för att minska beroendet av omvärlden, anser IPC att det behövs motsvarande även för kapsling, kapslingssubrat, mönsterkort och elektronikproduktion för att det ska bli verklighet.

IPC:s rapport finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)