Den som brukar gå i skogen vet att mobilnätet har många luckor, dessa går att täppa till med drönare som fungerar som en luftburen mobilmast. Mittuniversitetet har visat att det fungerar tillsammans med bland annat Telia.
Testet genomfördes i ett skogsområde utanför Västerås som en del av det forskningsprojekt där Mittuniversitetet samarbetar med Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.
Skogsmaskinen kopplades upp mot en drönare som befann sig 500 meter från hygget men hade ett täckningsområde på upp till 3 km. Föraren av skogsmaskinen befann sig i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt 9 mil därifrån.
– Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia i ett pressmeddelande.
Insamlade data ska nu analyseras och utvärderas. Projektet, som ingår i Vinnovaprogrammet Avancerad Digitalisering, ska också göra jämförande studier med andra typer av uppkopplingar som WiFi-baserade nätverk samt undersöka ytterligare möjligheter med 5G.
Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.